Rotterdamse schaal

Voor het vaststellen van de hoogte van het smartengeld wordt de billijkheid als uitgangspunt genomen. Maar wat wordt als billijk beschouwd? Dit is lastig te bepalen.

De volgende punten zijn voor het begroten van het smartengeld van belang:

De ernst van het letsel;
De duur van het herstel;
De impact op het dagelijks leven;
Welke bedragen werden in vergelijkbare gevallen toegewezen.

Er wordt gepoogd meer structuur aan te brengen in de bedragen die als smartengeld gevorderd kunnen worden. Dit wordt gedaan in de Rotterdamse schaal.

De Rotterdamse schaal bevat een ordening van smartengeldbedragen voor verschillende soorten gevallen. Het doel is om de praktijk op een toegankelijke manier te helpen door een overzicht en aanknopingspunten te bieden voor de begroting van het smartengeld. Bij het opstellen van de Rotterdamse schaal is met name gekeken naar de Engelse Guidelines for the Assessment of General Damages in Personal Injury Cases en de Ierse Personal Injury Guidelines.

De schaal zelf is een tabel met verschillende categorieën voor letsel. Het doel is om een indicatie te geven van wat een “redelijk” bedrag aan smartengeld kan zijn voor het opgelopen letsel, rekening houdend met de ernst van het letsel en de gevolgen voor het leven van het slachtoffer.

De ontwikkelingen van de Rotterdamse schaal bevinden zich nog in de consultatiefase. Het bevindt zich dus nog in de conceptfase. Uiteraard houden wij de ontwikkelingen in de gaten.

Judith Holtkamp

Maak een afspraak en wij staan u graag bij

Wij luisteren graag naar uw verhaal en leggen de mogelijkheden voor een schadevergoeding bij een verkeersongeval aan u voor. Mocht het zo zijn dat voor uw letsel een ander aansprakelijk is, dan zijn er voor u geen kosten aan onze rechtshulp verbonden.